Michal Kumšta - krby - kamna




Facebook

Sálavé topení

                                                

                              Sálavé a nebo taky zdravé topení!
Energie vytvořená spálením dřeva je předávána do interiéru tzv. sáláním pomocí teplosměnných ploch kamen či krbu. Sáláním jsou ohřívány předměty v dosahu sálavých ploch a teprve od nich je teplo dále předáváno. Vzniká tak přirozené, zdravé klima s příjemným pocitem tepla.  Je to tradiční způsob topení známý u nás  již v dávné historii a aktuální i pro nás. Jedním z hlavních důvodů je zdravotní nezávadnost a velký tepelný komfort. Když máte v domě sálavá kamna, jako by na vás stále svítilo Slunce a bude si to užívat celá rodina!
Sálavé topení je vhodné tam, kde se uvažuje o stálém, každodenním topení do celého domu, kde je požadavek zdravého tepla, kde je kladen důraz na ekonomický, ekologický, zdravý a bezprašný provoz!

Kachlová kamna
           Kamna  jsou typickým topidlem, které předává energii spalovaného dřeva v ohništi pomocí teplosměnného pláště. Součástí kamen je vždy ohniště, odkouření  (keramické tahy nebo litinový či ocelový výměník) a plášť kamen, který nejenom že topí, ale je i viditelnou částí kamen, ozdobou a doplňkem interieru. Kamna mohou být klasického i moderního vzhledu dle přání zákazníka a celkového výrazu interiérů.
          Ohniště i tahy mohou být zděná z šamotových cihel a desek nebo typová ze šamotu (Biotopeniště Rath, Brula, Brunner, Ortner) nebo je možné použít kamnové vložky sériově vyráběné (Hoxter,Brunner, Ortner, Olsberg, Leda, Schmid). Pro stavbu tahů je možno použít typové systémy, např. komínový systém KMS (Ortner), Rath Cor 30, Brula, CMA a další. 
Kamna mohou být konstruována jako:
-lehká, která  mají tenký plášť, velkou povrchovou teplotu, rychlý nástup výkonu,  ale krátkou akumulaci
-polotěžká- nástup výkonu je pomalejší, ale prodlužuje se akumulace na 6-12 (18) hod 
-těžká - kamna bývají velkých rozměrů a velmi hmotná, jejich setrvačnost (akumulace) je 24-48 hod.
Kachlová kamna je možno postavit jako topidlo vytápěné z jednoho ohniště přes několik místností či do patra za pomocí zděných tahů nebo pomocí tzv. hypokaust systému nebo jejich kombinací!!!  

Akumulační krby
-se mnoha vlastnostmi shodují s kachlovými kamny, mívají však velké průhledové okno do ohniště pro lepší efekt ohně v interiéru. Předávají teplo pomocí sálavých ploch a rozloží předávání tepla do prostoru na delší časový úsek. Plášť krbu je stavěn z akumulačních materiálů (kachle, akumulační desky, šamot atd.), ohniště jsou pro vyšší účinnost napojena na tahy keramické nebo na ocelové, litinové, litino-šamotové výměníky či na tahový systém KMS (Ortner). Další variantou pro akumulační krby je použití akumulačních prstenců ( Ortner, CMA, Helix, HMS-Austroflamm) nasazených na krbovou vložku. Prstence se při průchodu spalin nahřívají  a po vyhoření dřeva ještě dlouhou dobu předávají teplo. Prstence je vhodné použít hlavně tam, kde nemáme místo pro rozměrnější stavbu s tahovým systémem či výměníkem.
Další možností je přizdívka okolo krbové vložky z akumulačních desek ( SATH, Ortner, Brulafit atd) nebo zavěšení akumulačních desek na tělo krbové vložky ( HMS-Austroflamm). Jednotlivé variace lze různě kombinovat.

Krbové vložky vhodné pro akumulační krby:
Pro akumulační krby s prstenci, hypokaust systémy a pro krby napojené na tahy jsou vyvíjeny speciální krbové vložky (Hoxter, Brunner, Ruegg, Schmid, Spartherm, Romotop, Austroflamm, Leda atd.).
Správné nadimenzování akumulačního krbu závisí na mnoha faktorech a doporučujeme jej vložit do rukou zkušeného kamnáře či krbaře!!! 

Hypokaust systémy (uzavřené teplovzdušné systémy)
-jsou systémy, kdy mezi topeništěm, keramickým tahem, systémem KMS, ocelovým či akumulačním výměníkem (Burnet, RomotopKobok) a pláštěm kamen je vzduchová mezera, kde se po zatopení a zahřátí vnitřního prostoru rozběhne přirozené proudění ohřátého vzduchu a pravidělně ohřeje plášť kamen, který potom teplo předává do místnosti. Je to moderní způsob konstrukce kamen, který nám umožňuje vytápět celkem jednoduše vedlejší místnosti, pokoje v patře, případně oboje a umožňuje i provádět složité tvary kamen s tím, že budou rovnoměrně prohřáté, což u klasické technologie zděných tahů může být problém. 
Jako vše , má i hypokaust svá omezení a požadavky a je nutné vše konzultovat s vašim kamnářem již ve fázi přípravy stavby.

Automatická regulace hoření:         
Proces hoření je dnes možné řídit nejenom manuálně, ale je možné použít automatickou regulaci hoření, která pomocí teplotního čidla na výstupu z ohniště celou dobu hoření řídí a spalování tím dosahuje vysoké účinnosti. Spalování taky probíhá bez lidského zásahu- tedy s velkým komfortem obsluhy. Je možné použít i více čidel pro regulaci teplot ve vytápěných lavicích,
je možno kontrolovat teplotu na výstupu kouře z tahu do komína, je možno řídit provoz trouby napojené na tahy, ovládat vypínání digestoře v kuchyni a mnoho dalších variant.  
Pro naše stavby používáme regulaci od firmy Timpex (CZ).

 

 


Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Spolupracujeme: HEIN Kachle -