Michal Kumšta - krby - kamna




Facebook

Materiály pro stavbu krbů a kamen

V dnešní době stavba krbů či kachlových kamen není jen běžná zedničina. Je to řemeslo, které vyžaduje specifické vědomosti a jisté zkušenosti a i materiály používané pro stavbu krbů a kamen podléhají specifickým požadavkům!!! Proto až budete rozhodovat jak si krb postavíte nebo necháte postavit pamatujte, že kvalita použitých materiálů je jednou z věcí, která vám zaručí skvělé vlastnosti vaší stavby a její dlouhou životnost. Další z věcí je správná volba způsobu topení a typu topidla, ale o tom se dozvíte více v oddíle topení.  

Materiály vhodné pro stavbu krbů a kamen se dají rozdělit do několika skupin:  

1/Tvarovky pro zdění
Kromě klasických materiálů, které se používaly na stavbu krbů a kamen odjakživa(cihla, šamot, kámen) se dnes používají i materiály nově vyvinuté se speciálními vlastnostmi. Každý materiál je vhodný pro určitý typ stavby (kachlová kamna, krb teplovzdušný, krb akumulační, pec, venkovní krb, udírna atd.). Všeobecně jsou to  ale materiály vhodné pro stavby s tepelným zatížením a jejich použití zajistí vyšší kvalitu stavby, její vyšší užitnou hodnotu a delší životnost.

Brulapor, Liapor (info zde)
Jedná se o lehké liaporové keramické tvarovky  pro přesné zdění (většinou teplovzdušné krby) s velkou tepelnou odolností a pevností, výbornou rozměrovou stálostí při tepelném namáhání, mají vynikající zvukově izolační schopnosti a jsou  lehce opracovatelné běžným nářadím. V nabídce je velké množství rovných, lomených i oblých desek, říms, sloupků a různých prvků. Druhy desek a ceny zde.
Superisol, Silca- desky Brulapor a Liapor je možné nahradit deskami Superisol a Silca, které se hlavně  používají jako tepelně izolační desky. Jsou dostatečně tuhé a je možné je použít, ale 
v naší praxi je pro stavbu nepoužíváme. Snažíme se jít spíše směrem akumulace (zde) - tedy nahradit desky Brulapor a Liapor akumulačními tvarovkami a prodloužit tím akumulaci a zvýšit užitnou hodnotu krbu. 

2/Akumulační tvarovky pro stavbu krbů a kamen (desky, oblouky, litý šamot-desky)Akumulační tvarovky jsou určeny ke stavbě pláště krbů a kamen nebo i vnitřních vestaveb v krbech a kemnech  a výrazně zvýší užitnou hodnotu krbu či kamen tím, že během topení do sebe naakumulují teplo, které po ukončení topení dlouhou dobu vydávají do vytápěného prostoru sáláním (HEIN, Ortner,Brulafit apod.).  Ceny a nabídku desek Hein najdete zde.

3/Akumulační systémy (KMS-Ortner, prstence Ortner, prstence Helix, nástavce Schmid)
Na rozdíl od akumulačních desek, které slouží ke stavbě pláště, slouží tyto k akumulaci (uskladnění) energie z hoření dřeva a jsou uschovány uvnitř stavby kamen nebo krbu. Při topení jimi prochází horké spaliny a tím je nahřívají. Po ukončení topení pak dlouhou dobu vydávají naakumulované teplo.  
KMS- komínový tahový systém je nejprogresivnější tahový systém pro kamna a akumulační krby od firmy Ortner   
Akumulační prstence
(Ortner, Helix, CMA)- mají své využití hlavně na krbových vložkách při stavbách akumulačních  a kombinovaných krbů,ale i na typových kamnových vložkách. Více info zde
Akumulační nástavce (Schmid) jsou podobné konstrukce a podobného využití jako akumulační prstence. 

4/Materiály pro izolace krbů a kachlových kamen
Na trhu je v současné době spousta materiálů pro izolace stěn, stropů, podlah, prostupů stropy a těsnění kouřovodů s obdobnými vlastnostmi. Drobně se liší rozměry, pevností v tlaku, prašností povrchu atd. a taky cenou.
Pro naše stavby používáme např.:  Promasil, Promaglaf HTISibralSuperizol, Silca a Rath.
Ceny jednotlivých materiálů a celá nabídka zde.

5/ Lepidla, tmely, malty, kamnářská perlinka
Ke každému materiálu pro zdění krbů nebo kachlových kamen je vhodný jiný materiál pro jejich spojování. Mnoho výrobců nabízí ke svému materiálu svoje lepidlo či maltu a je vhodné ho proto použít. Je ale i mnoho univerzálních lepidel, tmelů a malt, které je možno použít na různé materiály.(více informací zde). Ceny a rozpis jednotlivých materiálů zde.

6/ Kachle

V naší praxi nabízíme z velké nabídky kvalitní kachle firem Hein, K+K Poker, MK Profi, Šimeček.
Kachle jednotlivých výrobců se liší a jsou, dle svých vlastností, designu atd. vhodné pro určité stavby (moderní stavby, kachláky, krby, sporáky).   

 

 

Krbová kamna Icon-Line Eclipse XL-S včetně akumulačních kamenů

Cena: 80 980 Kč s DPH

Krbová kamna ANTIGUA K - s varnou plotnou

Cena: 81 400 Kč s DPH

Krbová kamna Hede 4D Air

Cena: 43 820 Kč s DPH

Krbová kamna Hede 1D

Cena: 35 510 Kč s DPH

Krbová kamna ALLEGRA

Cena: 61 100 Kč s DPH

Krbová kamna ALLEGRA SMALL s dřevníkem

Cena: 60 000 Kč s DPH

Krbová kamna DRU 55 CB

Cena: 55 225 Kč s DPH

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Spolupracujeme: HEIN Kachle -